Μεσολόγγι Α.Ε.

Σταύρος Κλαουδάτος Παραδοσιακά Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Διατροφική αξία φέτας

FETA


Διατροφική αξία της Φέτας

Το τυρί αποτελεί για τον άνθρωπο ενα πολυ καλο τροφιμο γι'αυτο και καλυπτει ενα μεγαλο κομματι της διατροφης του. Αναλογα με το είδος και τον τροπο παρασκευης του περιεχει προτεϊνες, ασβεστιο και βιταμίνες σε διαφορα ποσοστα και διατροφική αξια.

Η Φέτα είναι το κυριοτερο Ελληνικο τυρί. Είναι ενα τυρι με πολυ πλουσια διαθρεπτική   αξια οπως προκυπτει απο τον παρακατω πινακα.
Kυρια θρεπτικα συστατικα της Φετας και ποσοστα που καλυπτουν τις ημερησιες αναγκες ενος ενηλικου ανδρα που εργαζεται μετρια.

Φαίνεται λοιπον οτι απο 100 γραμμαρια Φετα, μπορουν να ικανοποιηθουν οι αναγκες ενος ενηλικου άνδρα που εργαζεται μετρια κατα το 1/3 ως προς τις πρωτεινες υψηλης βιολογικης αξιας, τη βιταμινη Α και την ριβοφλαβινη και κατα το μισο και πλεον οι αναγκες του σε ασβεστιο.


Χρήσεις της Φέτας

Η Φέτα χρησιμοποιείται στη χώρα μας κατά πολλούς τρόπους, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντιγραφεί και από άλλους λαούς. Ευρύτερα γνωστή σήμερα είναι η συμμετοχή της στη σύνθεση της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας, της γνωστής Greek Salad, που είναι η αγαπημένη σαλάτα τόσο των Ελλήνων όσο και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Όμως η παραδοσιακή χρήση της ήταν και είναι σε συνδυασμό με ψωμί ως κολατσιό της εργατικής τάξης αλλά και ως συμπλήρωμα του
μεσημεριανού και βραδινού γεύματος. Συχνά αποτελεί μεζέ του ούζου και του κρασιού.

Χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας τυροπιτών και χορτοτυροπιτών που προσφέρονται τόσο σε επίσημα όσο και σε ανεπίσημα γεύματα και δείπνα. Οι πίτες αυτές συχνά αποτελούν το κυρίως φαγητό πολλών οικογενειών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Υπάρχει κατά συνέπεια ένα πλήρες σενάριο για τη Φέτα που αποκαλύπτει κατά τρόπο αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο ότι δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή στην Ελλάδα, από τους Έλληνες, ότι συνδυάζει πρωτότυπα χαρακτηριστικά που δεν αναπαράγονται εκτός της ζώνης παραγωγής της και ότι το προϊόν αυτό συνδέεται άμεσα με τα ήθη, τα έθιμα και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.
Τη διαφορετικότητα της παραδοσιακής Φέτας από άλλα τυριά άλμης διαπιστώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, οι οποίοι έχουν γίνει και οι καλύτεροι διαφημιστές της.


Υπάρχει διαφορά στην περιεκτικότητα ασβεστίου στα μαλακά σε σχέση με τα σκληρά τυριά?

Η περιεκτικότητα ασβεστίου στα τυριά διαφέρει ανάλογα με το είδος του τυριού και την τεχνολογία παραγωγής. Είναι μεγαλύτερη στα σκληρά τυριά σε σχέση με τα μαλακά. Για παράδειγμα μία μερίδα φέτας (65γρ) καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών ασβεστίου ενός ενήλικου, ενώ μία μερίδα γραβιέρα (55γρ.) καλύπτει το 68% των αντίστοιχων αναγκών.


Θρεπτικά Συστατικά ανά 100 γρ Φέτα Ημερήσιες Ανάγκες Ενήλικου 'Αντρα Ποσοστό Κάλυψης Ημερησίων Αναγκών

ΦΕΤΑ ΤΣΟΠΑΝΑΚΙ


Πίνακας: Κύρια θρεπτικά συστατικά της Φέτας και ποσοστά που καλύπτουν από τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικου άνδρα που εργάζεται μέτρια.
Πηγή: Εθνική Επιτροπή Γάλακτος 

Copyright © 2019. All Rights Reserved.